Zaznacz stronę
Jakich produktów nie łączyć?

METABOLIZM

W diecie równie ważny jest dobór produktów i ich połączenie na talerzu. Nasz organizm działa jak naturalna elektrownia, przetwarzająca paliwo na energię. Im czystsze paliwo tym więcej energii i brak szkodliwych produktów ubocznych.

WĘGLOWODANY

CUKIER NIEZBĘDNY ALE I NIEBEZPIECZNY

Podstawowym produktem przemiany materii są węglowodany. Jednak należy pamiętać ze węglowodany różnią się znacznie między sobą jakością jako paliwo . Skondensowany cukier to również węglowodany -mieszanka glukozowa – fruktozowa to w rzeczywistości szkodliwy dla zdrowia związek jeżeli jest spożywany w nadmiernej ilości . Na przeciwnym biegunie jako paliwo wysokiej jakości znajdują się warzywa i owoce, zawierające  także błonnik oraz naturalny cukier o znacznie niższym stężeniu substancji słodzących, z witaminami i składnikami mineralnymi. Cukier skondensowany jest nie tylko bezwartościowy dla zdrowia ale i szkodliwy.

WĘGLOWODANY ALE BEZ TŁUSZCZU

Nie powinno się  także łączyć węglowodanów z tłuszczem, Pospolite ziemniaki  dostarczają łatwo przyswajalnych węglowodanów i są niskokaloryczne. Jednak ich wysoki indeks glikemiczny Stymuluje to trzustkę do produkcji dużej ilości insuliny. Insulina natomiast sprzyja odkładaniu się tłuszczu i praktycznie uniemożliwia jego spalenie. Dlatego  ziemniaki, ale także kasza czy ryż spożywane w tłuszczem powodują  przyrost tkanki tłuszczowej.

BIAŁKA

Białka są dobrym paliwem energetycznym zaraz po węglowodanach. Kiedy dochodzi do obniżenia poziomu cukru we krwi, zapasy glikogenu zostają spalone, dochodzi do przekształcania białek w energię. Białka podobnie jak węglowodany podnoszą poziom insuliny. Białka są jednak trawione wolniej niż węglowodany, zdolnośc do ich trawienia odgrywa dużą rolę w procesach anabolicznych jak i antykatabolicznych. Więcej na ten temat dowiesz się z artykułu: Odżywki białkowe 

TŁUSZCZE

Tłuszcze  pod pewnymi warunkami mogą też przekształcić się w źródło energii. Jednym z nich jest obecność we krwi  hormonów które to umożliwiają. Hormony te zanikają  przy diecie o nadmiernej ilości węglowodanów (zwłaszcza cukrów)  i powodują że organizm przestaje korzystać z zasobów energetycznych w postaci zgromadzonego glikogenu. U osób otyłych, brak hormonów powoduje osłabienie procesów anabolicznych czy budowy tkanki mięśniowej, z drugiej strony nasila odkładanie się tłuszczu, który przestaje się spalać. To właśnie skutkuje faktem że w starszym wieku coraz trudniej jest pozbyć się tkanki tłuszczowej, jednak nie sam wiek jest tego przyczyną, a długotrwałość nieprawidłowej diety i zmiany hormonalne powstałe w jej wyniku. Które tłuszcze są zdrowe przeczytasz tutaj: link

JAKICH PRODUKTÓW NIE ŁĄCZYĆ?

Należy uważać w jaki łączy się produkty. Chemia naszego organizmu źle toleruje pewne połączenia, uznając je za nienaturalne. Dzieję się tak przy łączeniu białka z węglowodanami (według tej reguły nie powinno się spożywać  kaszy czy ryżu z mięsem).

BIAŁKA Z WARZYWAMI

MIĘSO Z WARZYWAMI – TAK , Z PRODUKTAMI MĄCZNYMI- NIE

Wszelkie białka (mięsa, ryby, nabiał, rośliny strączkowe) jadaj z warzywami – najlepiej zielonymi. Wybór jest ogromny (sałata,  szpinak, rukola, ogórek, kapusta ale też pomidor, marchewka itd.). Możesz z nich robić surówki, które doskonale komponują się z pokarmami białkowymi.  Kaszę i  ryż powinniśmy łączyć z warzywami gotowanymi lub surówką. Początek trawienia rozpoczyna się w jamie ustnej do trawienia węglowodanów konieczne jest środowisko zasadowe, więc  wydzielana jest ślina o takim odczynie. Kiedy mieszanka białkowo -węglowodanowa trafia do żołądka , ten wydziela kwas solny który wymagany jest w dużej ilości do strawienia białek. W tej kombinacji jest on jednak zużywany do zneutralizowania zasadowego odczynu wywołanego przez  obecność węglowodanów i nie wystarcza go na właściwe strawienie białek. Więcej o trawieniu białek dowiesz się tutaj: link

Kanapki z mięsem tak ale bez chleba. Chleb można zastąpić liściem kapusty, cykorii czy awokado do tego szynka lub kurczak.  W daniach obiadowych ziemniaki można skutecznie zastąpić gotowana marchewką, groszkiem, kalafiorem, cukinią i wzbogacić białko o sosy na przykład orzechowe lub z soczewicy.  Kasze najlepiej spożywać z warzywami na przykład z sosem pieczarkowym lub cebulowym. Ryż  z warzywami i olejami, orzechowym czy sezamowym.

RYBY
RYBY Z NABIAŁEM – TAK, Z WARZYWAMI – TAK

Ryby należy jeść. Jeżeli się ich nie lubi  jeżeli ktoś ichnie lubi koniecznie powinien stosować suplementację tłuszczami omega3. Ryby są bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które neutralizują prostaglandyny powodujące zapalenie w stawach choroby nowotworowe oraz zaburzenia układu nerwowego. Złe nawyki żywieniowe  powodują zaburzenia naturalnych proporcji kwasów Omega 3 do Omega 6 wynosi  1: 5, współczesna dieta zawiera ich zazwyczaj 1:20. Ryby dobrze jest łączyć z innymi pokarmami białkowymi jak jajka, sery a także warzywami, najlepiej surowymi w sałatce. Ryby można spożywać z kiszoną  kapustą a zawarta z niej witamina C przyczynia się do lepszego wchłaniania jodu z ryb.

NABIAŁ Z WARZYWAMI -NIE, SUPLEMENTACJA WITAMINĄ D+K – TAK

Natomiast spożywania pomidorów z białym serem może przyczynić się do chorób stawów (z powodu odkładających się z nich kryształów wapnia. Przed odkładaniem się wapnia w stawach i tętnicach ochrania witamina K, która powinna być podawana w połączeniu z witaminą D, gdyż te witaminy wzajemnie regulują swoje działanie chroniąc przed przedawkowaniem zarówno jednej jak i drugiej.

PRODUKTY MĄCZNE Z WARZYWAMI I TŁUSZCZAMI OMEGA 3 – TAK

Jeśli jesz już chleb to nie z szynką i z serem ale z masłem lub oliwą z pierwszego tłoczenia  i ogórkiem, pietruszką , marchewką, pomidorem, kiełkami.

SKUTKI NIEPEŁNEGO STRAWIENIA

Proces trawienia  pokarmu będącego mieszanką białek i węglowodanów, wymaga znacznie dłuższego czasu, a my pomimo zjedzonego posiłku nadal czujemy się głodni, ponieważ  pokarm nie dostał się jeszcze do krwi. Mało tego ten pokarm nie może zostać w pełni strawiony i organizmowi będzie brakować istotnych elementów budulcowych, niezbędnych do procesów anabolicznych a nasilony katabolizm, rozpad tkanek wywoływać procesu zapalne. Tego typu problemy mogą leżeć u podłoża, problemów trądzikowych, chorób stawów, stają się one powodem rozregulowania gospodarki  hormonalnej, prowadzić może także do problemów emocjonalnych np. depresji.  Te problemy mogą wystąpić szczególnie przy podatności na problemy trawienne zwłaszcza przy niedokwaszeniu żołądka. Przeczytaj jak zrobić samodzielny test kwasowości żołądka tutaj link

NAPOJE

HERBATA Z CYTRYNA – NIE , HERBATA Z MLEKIEM – TAK, HERBATA ZIELONA Z MLEKIEM -NIE

Cytryna w herbacie powoduje wytrącanie się z niej cytrynianu glinu – aluminium, które jest wskazywane jako jedna z przyczyn Alzhaimera. Dodanie mleka do czernej herbaty nie odejmuje jej wartosci jednak dodanie do do zielonej herbaty hamuje przyswajanie wartościowych substancji (cały artykuł na ten temat tutaj: link)

KAWA HERBATA Z MIĘSEM – NIE

Kawa herbata i wina nie powinny towarzyszyć daniom mięsnym ponieważ powodują utratę żelaza, są na nią w szczególności podatni wegetarianie którzy czerpią żelazo wyłącznie z pokarmów roślinnych.

WODA MINERALNA – TAK

Natomiast woda z dużą zawartością krzemionki (jak np Cisowianka) ochrania przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Kwas krzemowy hamuje wchłanianie glinu (aluminium), najobficiej występującego w środowisku neurotoksycznego metalu o działaniu neurodegeneracyjnym, uznawanego właśnie za przyczyną degeneracji mózgu nazywaną choroby Alzheimera.

NIEBEZPIECZNE ZWIĄZKI

ALKOHOL Z GRZYBAMI – NIE

Ale istnieją  także  substancje których połączenie może nawet zabić.Gdy zje się jeden z grzybów (czernidłaka  pospolitego), który zawiera substancję zwaną kopryną, która zatrzymuje trawienie alkoholu w ludzkim organizmie. Wypicie kieliszka alkoholu nawet do dwóch dni po ich spożyciu może skończyć  się zgonem.

 

PRZEPISY

Kilka przepisów  na smaczne i  skomponowane według tej reguły dania:

Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-cebulowym

 Składniki 

1 szklanka kaszy gryczanej

50 dag pieczarek

50 dag cebuli

4 garście szpinaku

pół łyżki soli kamiennej lub himalajskiej

2 ząbki czosnku

2 łyżki mąki z ciecierzycy lub soczewicy (soczewicę czerwoną można zmielić w młynku)

łyżka dobrego tłuszczu (na przykład oleju lnianego)

Kaszę namoczyć (około 10 minut) wypłukać i gotować w 2 szklankach wody 15 minut. Po tym czasie zawinąć w koc i odczekać 20 minut będzie  aż gotowa.

W międzyczasie zrobić sos. Obraną i umytą cebulę pokroić w półplasterki lub drobniej i wrzucić do garnka wstawionego na małym gazie. Posypać solą i podlać 3 łyżkami wody. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Dołożyć do cebuli i gotować około 15 minut, aby pieczarki zmiękły.

Po ugotowaniu potrawy zagęścić ją mąką z ciecierzycy, czyli mąkę wymieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do sosu, zagotować. Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, zagotować, dodać olej lniany i gotowe.

 

Warzywa z sosem z soczewicy i nerkowców

Składniki na zdrowy sos z soczewicy i nerkowców:

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 szklanki orzechów nerkowca

2 szklanki wody

1 mała łyżeczka zdrowej soli

Orzechy nerkowca namoczyć w małej ilości wody.  Odstawić je na kilka godzin w minimalnej ilości wody – tak, aby je w całości zamoczyć.

Soczewicę gotować  około 15 minut w wodzie, dodać sól, namoczone orzechy nerkowca i zmiksować. Całość zagotować  2-5 minut często mieszając. . Gotowe! Już na talerzu, warzywa polane sosem można jeszcze oprószyć płatkami migdałowymi. Smak migdałów dodatkowo uszlachetnia potrawę i ich chrupanie umila spożywanie posiłku

 

Pulpety z mięsa i soczewicy

Składniki na 22 pulpety z mięsa i soczewicy:

30 dkg schabu  lub wołowiny

3/4 szklanki soczewicy czarnej

1/2 szklanki pociętej kapusty czerwonej

3/4 szklanki płatków owsianych

3 cebule

3 ząbki czosnku

2 marchewki

jajko

sól himalajska i pieprz

1 łyżka sosu sojowego

3-5 łyżeczek mąki kukurydzianej do zagęszczenia sosu

Kapustę potnij na małe kawałki i podgotuj, aby dało się ją zmielić. Soczewicę dokładnie opłucz i gotuj 20 minut. 1 marchewkę ugotuj do miękkości. Wystudź i zmiel z pozostałymi składnikami w maszynce zostawiając 1 cebulę i 1 marchewkę do sosu.

Przypraw solą i pieprzem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki i wrzuć na wrzątek. Użyj tak mało wody jak się da – aby tylko przykryła pulpety.

Aby kulki ładnie dały się formować, spłucz po każdych dwóch kulkach ręce i formuj kolejne mokrymi dłońmi.

Gotuj w wodzie z dodatkiem marchewki i cebuli. Po 40 minutach gotowania na maleńkim ogniu wyjmij pulpety i zagęść sos rozrobioną mąką kukurydzianą w 1/2 szklanki wody. Dodaj sos sojowy. Po zagotowaniu sosu włóż pulpety z powrotem i gotowe.

Podawaj z  jarzynką z buraczków polaną jogurtem wymieszanym z czosnkiem.

Składniki na buraczki z jogurtem:

2 buraki

sok z 1/3 cytryny lub łyżka octu jabłkowego

3 łyżki oliwy z oliwek tłoczonej na zimno

1 jogurt naturalny  możesz zrobić go sam kupując bakterie jogurtowe polecam stronę (www.jogurt-domowy.pl)

2-3 ząbki czosnku

sól himalajska

Buraki umyj i ugotuj w skórce, po czym pozbądź się skórki, gdy buraki są jeszcze gorące.

Aby z gorącego buraka zdjąć skórkę, zanurz go w zimnej wodzie trzymając dłońmi i złuszcz skórkę. Bardzo wygodne i szybkie obieranie.

Potnij je na zgrabną kostkę i polej sokiem z cytryny oraz oliwą. Poczekaj aż wystygną.

Zrób sos z jogurtu, czosnku i soli. Polej wystudzone buraki i gotowe.

Źródło

Przepisy pochodzą ze strony: www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl

Inne źródła:  Zenon Abramowicz  „Mezalians na talerzu”  www.paz.org.pl

Poinformuj mnie gdy pojawi się nowy artykuł na ten temat

* indicates required