Zaznacz stronę
BCAA kiedy i po co?

Czym jest BCAA?

BCAA  (Branched-chain amino acid) czyli aminokwasy rozgałęzione są to specyficzne cząstki białek, klasyfikowane jako egzogenne. Są to substancje, których organizm nie może wytworzyć samodzielnie konieczne jest ich dostarczenie z pożywieniem. BCAA  występuje  naturalnie w mięsie, jajach, rybach i orzechach jedyną różnicą pomiędzy naturalnymi produktami a BCAA w formie odżywki  jest czas wchłaniania, który w przypadku produktów spożywczych wynosi  3 -4 godziny, preparat z wyizolowanymi składnikami  wchłania się w ciągu 30 minut od spożycia. BCAA kiedy i po co?

Funkcje anaboliczne BCAA

Aminokwasy rozgałęzione są budulcem mięśni, stanowią około 30% tkanki mięśniowej,  stanowią  jej  budulcem.  Są one dlatego tak ważne ponieważ  stanowią ważny surowiec energetyczny  tuż po glukozie. Podczas intensywnego wysiłku fizycznego zarówno znajdująca się we z krwi glukoza jak i glikogen z mięsni zostają  zamienione na energię, wtedy organizm rozpoczyna  spalanie białek. Proces ten zachodzi przy obecności odpowiednich enzymów. Około 60% enzymów metabolizujących BCAA znajduje sie właśnie w mięśniach.

BCAA  składa się z leucyny, izoleucyny, waliny

Leucyna -ogranicza wytwarzanie kortyzolu (który hamuje procesy spalania tłuszczu), nasila spalanie tłuszczu

Izoleucyna – przyspiesza metabolizm, ma silne właściwości anaboliczne

Walina – wykazuje  silne działanie antykataboliczne czyli zapobiega rozpadowi tkanek mięśniowych

Funkcje antykataboliczne BCAA

Przykładowo  jeżeli spożywamy przykładowo  200 gram czystego białka to około 40 gram z tego stanowi  BCAA. Jednak w  przebiegu procesów antykatabolicznych ważną rolę odgrywa wiele innych aminokwasów poza BCAA, dlatego aminokwasy rozgałęzione są traktowane jako środek wspomagający w nadzwyczajnych sytuacjach, natomiast nie suplement do regularnego stosowania. BCAA jest zalecane do spożycia po długim poście, przy znaczniej redukcji kalorii na diecie odchudzającej , przy trenowaniu na czczo lub w przypadku deficytów białka w diecie a także przy problemach z trawieniem białek. Działanie BCAA jest widoczne w procesach antykatabolicznych, uwalniane do krwioobiegu aminokwasy ochraniają tkankę mięśniową, w praktyce skutkuje to mniejszymi zakwasami po treningu.

Jak w przypadku wszystkich innych substancji, także suplementacja BCAA powinna służyć  przede wszystkim  BCAA do kompensacji deficytów w diecie, spożywanie ich  w nadmiarze może prowadzić do wytworzenia odporności na nie, która może powodować  problemy z przyswajalnością BCAA do mięśni.

Funkcje wspierające układ nerwowy

BCAA odrywa także rolę w procesach nerwowych. W przypadku deficytu aminokwasów rozgałęzionych w krwioobiegu do mózgu przedostaje się tryptofan, który jest prekursorem serotoniny i powoduje senność.  Wysokie poziom BCAA zabezpiecza przed tym poprawiając samopoczucie oraz sprawność intelektualną podczas wysiłku.

 

BCAA kiedy i po co?

Najlepiej zażywać je przed treningiem w celu zapewnienia odpowiedniej ilości paliwa,  lub tez w przypadku deficytów białek także po w celu zahamowania rozpadu tkanek wywołanego intensywnym wysiłkiem.

Badania wskazują na największą skuteczność BCAA w poprawie ogólnej wydolności wysiłkowej w przypadku osób nie wytrenowanych które zażyły je przed intensywnym wysiłkiem fizycznym. W przypadku zawansowanych sportowców  efekty spożywania BCAA są  mniej spektakularne.

Najkorzystniej jest spożywać BCAA przed treningiem , po treningu natomiast pełne białko, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne niezbędne do procesów katabolicznych.